Thomas Kemme Architecten. Stijl-loos en niet vooringenomen. 's-Hertogenbosch.

herbestemming pakhuis tot loft, 's-Hertogenbosch

Een van de laatste pakhuizen in de binnenstad van Den Bosch is tot loft herbestemd. Onder oude balken en hijsinstallaties reikt een dwarsgeplaatste trap als ‘apenrots’ naar het zonnige dakterras. Dit trapmeubel compartimenteert de woonverdieping van 150 m2 tot leefbare ruimtes. Voorgevelramen aan de haven zijn gerestaureerd en geïsoleerd. Energieverlies is beperkt met een ‘thermische schil’ die zichtbaar los is gehouden van oude muren, voor behoud van industrieel karakter. Daarin zijn slanke stalen ramen en een bovenlicht met drievoudig glas uitgespaard. Vloerverwarming in combinatie met ingebouwde convectoren en ventilatie met warmteterugwinning zorgen voor het juiste comfort. Bovendien is de kap tot passiefhuisniveau geïsoleerd. Vanaf het dakterras werpt een ‘lantaarn’ daglicht in de woonkeuken.

aannemer fase 1: Aannemingsbedrijf H. Simons Hilvarenbeek
aannemer fase 2: Bouwbedrijf Vissers ‘s-Hertogenbosch
constructeur: Bouwbureau Benders Helmond
calculatie: Gubbens Bouwadvies

PUBLICATIES:
website de Architect, 2014