Thomas Kemme Architecten. Stijl-loos en niet vooringenomen. 's-Hertogenbosch.

Jan van Hoof Galerie, 's-Hertogenbosch

De galerie ligt pal aan rivier de Dommel en heeft daverend uitzicht op het Bossche Broek, de polder die nog aan de oude stad grenst.

Achter de villa is met witte betonschijven een klein paviljoen gemaakt. Ook de nieuwbouw heeft forse overstekken; een laadperron met luifel en een kolossaal lichtvenster tonen daarmee de inwendige structuur in de nieuwe gevel. Grote wandvlakken maken expositie van monumentaal werk mogelijk; het panorama op de weidse polder is sterk gedoseerd.

Bij binnenkomst wordt eerst het uitzicht ontnomen, om de bezoeker met een klein venster naar het hart te lokken. Onderweg ontvouwen zich perspectieven en ontdekt men links en rechts ruimten via welke je kunt dwalen naar souterrain, beeldentuin en patio. Soms blijven de gesloten wandvlakken los van de vloer, om rivier te zien. Met het grote venster baadt de ruimte in licht, is er zicht op de Sint Jan, en vormt de galerie andersom een baken vanuit de stad.

aannemer: Bouwbedrijf Vissers ‘s-Hertogenbosch
constructeur: Bouwbureau Benders Helmond
elektra: Selder Electro & Verlichting Nuenen
fotografie: Brigitte van Heck, Sofie van Dam en Jan Derwig✝
tuinarchitecten: Henk Ovink (2000) en Buro Lubbers (2014)
ceramics: Simone van Bakel (2015)

PUBLICATIES:
Brabants Dagblad, 1 mei 2017 Mark van de Voort 'de uitstraling van een museum'
Galerie van het Jaar 2017
Liesbeth van der Pol wint BAI Architectuurprijs 1995-2015; ontwerp Thomas Kemme blijkt publiekslieveling
catalogus Bossche Architectuurprijs 1995-2015, juli 2015
Reflecting riverside in White Unlimited 2-2007 (www.aalborgwhite.com/media/pdf_files/wu_02_2007.pdf)
nieuws op www.janvanhoofgalerie.nl
www.worldarchitecturenews.com 2007
Archined, 2001, 'Uitzicht en licht in betonnen doos'
de Volkskrant, 24 maart 2001 Hilde de Haan 'Ramen lijsten Brabants landschap in'
Brabants Dagblad, 15 mei 2001 'Binnen-buiten ervaring aan de Dommel'
CEMENT, maart 2001
de Architect, maart 2001