Thomas Kemme Architecten. Stijl-loos en niet vooringenomen. 's-Hertogenbosch.

Koningin Julianaplein, Vaals

In september 2016 is het Koningin Julianaplein feestelijk geopend.
Dit nieuwe centrumplan zal menig wandelaar voor het eerst van de Maastrichterlaan naar boven richting Von Clermonthuis lokken. Naar een stadsplein van allure.

Hoofdrolspelers zijn het monumentale gemeentehuis met in het verlengde een L-vormig appartementenblok. Zij maken de nieuwe pleinruimte.
Op de hoek van de Tyrellsestraat verrast ons gebouw. En met een lichte knik wordt de blik om-de-hoek gezogen richting Kopermolen, naar een prachtig gebied, en voor vele toeristen ‘nieuw’.
Het bescheiden blokje zoekt aansluiting op waardevolle gegevens, zoals de rooilijn van de Lindenstraat en 18e eeuwse muren van de weverij. De plek vormt een spil, en staat midden op het plein wat het bedient. De natuursteen bestrating had a.h.w. tot binnen kunnen doorlopen. Het overdekte terras, het restaurant en de hoge serre vormen één royaal etablissement achter glas met gefilterd zonlicht.

team: Thomas Kemme, Bastien Vievermans, Anja Beyer

vernieuwd Julianaplein + gemeente Vaals: ‘ondernemen op het plein’
opdrachtgever: Woningstichting Vaals
stedenbouw en supervisie: Coenen Sättele Architecten Maastricht

collega architecten:
Mathieu Bruls Maastricht
club L94 Landschaftsarchitekten Keulen
Humblé Martens Maastricht
Lancée Heerlen

aannemer: Bouwbedrijven Jongen Landgraaf
constructeur: Van der Werf & Nass Maastricht