Thomas Kemme Architecten. Stijl-loos en niet vooringenomen. 's-Hertogenbosch.

opleidingsinstituut Trisens Security Services, Helmond

Naast de Automotive Campus aan de snelweg Eindhoven-Helmond is het kantoor voor Trisens Security Services gebouwd. Het Eindhovense beveiligingsbedrijf heeft een nevenvestiging in het verre oosten, en dat verklaart de voorkeur van opdrachtgevers voor in-situ gestorte beton. Zelden bevatte een programma-van-eisen een zo sterk esthetische opgave. Men refereerde direct aan werk van Tadao Ando met vijver en al.

Vanuit Helmond toont de oostgevel met patio en dakterras de meeste plastiek in het verder nuchtere bedrijfsgebouw. Aan de zuid- en westgevels kraagt een betonluifel uit als zonwering. De constructief beglaasde vliesgevel is op afstand van het betonskelet geplaatst, zodat daglicht ónder de vensterbanken door tot in de kelderverdieping valt; het principe is eerder getoond.

Vanaf een groen parkeerveldje leidt een betonnen ‘loper’ langs de vijver, en via de brug naar de centrale hal. In kantoren, leslokalen en trainingshal wordt de oriëntatie bepaald door gefilterd licht van grote wanden in glasbouwsteen, én door de patio met boom die grenst aan het dakterras met theehuisje. Hier ligt de dakbalustrade terug van de gevel, en biedt ruimte aan een Japanse mostuin. In de westgevel filtert simpel polycarbonaat-paneel daglicht naar de ‘dojo’. De noordgevel kent alleen een poort, een kijkvenster en hoog een licht-lantaarn.

Het gebouw is ‘dakrandloos’ gedetailleerd zoals we eerder bij de portiersloge PI Tilburg toepasten. Beton is met traditionele houten bekisting gestort. Alle naden en wartelgaten zijn uitgetekend. Met hoge-sterkte-beton zijn de kolommen zeer rank, wat wordt benadrukt door scherpkantige uitvoering. De gevels zijn minimaal geopend; als geveltekening is soms een lat ingestort. De van bedrijventerreinen bekende ‘spuwers’ ontbreken; de patio dient als noodafvoer van regenwater.

uitvoering: Ron van der Wal Rossum
constructeur: Bouwbureau Benders Helmond
brandveiligheid: De Twee Snoeken ‘s-Hertogenbosch
visualisatie: Virtects Eindhoven