Thomas Kemme Architecten. Stijl-loos en niet vooringenomen. 's-Hertogenbosch.

woonhuizen aan het Bossche Broek, 's-Hertogenbosch

Naast de galerie toont een nieuwbouw zowel verwantschap als tegenstelling met het wit betonnen bloc. Daverend uitzicht is voor beiden zowel cadeau als probleem. Daarom werden bij de galerie de vensters sterk gedoseerd, ook om wandopppervlak te maken voor schilderijen. Wonen vraagt daarentegen om uitzicht.
Om ‘plek’ te definiĆ«ren in de overdaad aan zicht en licht, is een stenen ‘pet’ gebouwd. Pal op het oosten is het huis panoramisch open naar de polder, met de Dommel als ‘haha’ in de tuin. Het nieuwe gevelmateriaal sluit aan bij het bestaande huis: rode baksteen. Bergruimte, kliko’s en keuken bevinden zich in een dikke schutting die lijkt op te gaan in de berging van de buren. Woning en galerie zijn hier de enige voorbeelden langs de Dommeloever waarbij de koppeling van lintbebouwing transparant is, en passanten een glimp opvangen van de weidse polder. Later volgden nog drie woningen op de rij dit voorbeeld.

constructeur: Bouwbureau Benders Helmond
aannemer: Bouwbedrijf Vissers ‘s-Hertogenbosch
elektra: Selder Electro & Verlichting Nuenen