Thomas Kemme Architecten. Stijl-loos en niet vooringenomen. 's-Hertogenbosch.

woonhuis Lakerstraat, Eindhoven

Één helft van een twee-onder-één-kap is met 300m3 uitgebreid, en dat maakt aantasting van de karakteristieke zijgevel onvermijdelijk omdat het fors overstekende Mansardedak is gesloopt.

De geleding van de zijgevel is met nieuwe middelen teruggebracht. In aansluiting op bestaande stuc-ornamenten in het gevelmetselwerk, grijpen horizontale banden om de hoek. Hiertussen is een erkerachtig glasscherm gemonteerd, wat de metselwerkovergang afdekt, en een bestaand zijraam integreert. Rechts voor het oude glas-in-lood-raam is het scherm helder; geheel links is het draadglas doorschijnend.

Ten gunste van de tuin is het bebouwd oppervlak zo klein- en de hoogte zo gering mogelijk. Fietsen worden via een luie trap-met-goot, onder het aanrecht door, in de kelder gestald. Daar heeft de hobbyruimte weer verbinding met keuken en tuin, en valt licht binnen via de kleine patio. De aanbouw blijft los van de bovenbouw, waarvan ‘de erker’ zich verzelfstandigt.

PUBLICATIES:
nominatieboekje Gemeentelijke Architectuurprijs Eindhoven, 28 juni 2001
Uitbreiding woonhuis Lakerstraat in Eindhovens Dagblad, 23 juni 2001
in Eindhovens Dagblad, 30 juni 2001